Задайте въпрос!

Новини

Научете повече за пазара

Сделките с бизнес имоти за полугодието са нараснали с 80% спрямо 2015 г.

zx450y250_2802531

Сделки с бизнес имоти за над 114 млн. евро са сключени през първата половина на 2016 г., което е ръст от 80% ръст спрямо същия период на предходната година, съобщиха от консултантската компания Forton, която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. Сумата е формирана от придобивания на офисни, търговски, индустриални площи и хотели, както и на парцели за строителство.

За разлика от миналата година, когато пазарът е доминиран от сделки с терени, през първата половина на тази във фокуса за имоти, които носят на собствениците си доходност от наеми. За шестмесечието обемът на този тип продажби надхвърля 100 млн. евро, а най-значимите за периода сделките са за Sofia Airport Center, Mall Plovdiv, Retail Park Plovdiv, както и тази за хотелите “Изгрев” и “Обзор” в Златни пясъци.

В сегмента на индустриалните имоти прави впечатление придобиването на бившия склад на Billa в района на Елин Пелин от новорегистрирана компания.

“За инвеститорите в бизнес имоти България е все по-привлекателен пазар заради отличния баланс между риск и доходност в комбинация с добри икономически показатели. Очакваме активността да остане висока и през следващите тримесечия”, коментира мениджърът “Капиталови пазари” във Forton/Cushman&Wakefield Явор Костов.

Недостиг на качествени складови и логистични площи

Предстоящото завършване на 31 000 кв. м логистични площи под наем раздвижи пазара на индустриални имоти в София, казва от Forton. Мениджърът “Индустриални площи и развитие на парцели” във Forton/ Cushman&Wakefield Владимир Гюрджиев посочва, че делът на свободните индустриални площи в столицата остава около 2%, като основният недостиг е на новоизградени и оборудвани със съвременни системи за безопасност складови и логистични площи, с необходимата височина и междуколонни разстояния. Наемът на подобни имоти се задържа около 4.2 евро/кв. м в София и околностите, а за района на летището надминава 5 евро/кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *