Задайте въпрос!

Новини

Научете повече за пазара

Покупка на жилище

novina

Покупката на жилище е процес, който трябва да бъде добре обмислен, за да не се превърне от инвестицията на живота ви в дълъг и мъчителен процес.

Взимайки решение за покупка се предполага, че вече сте помислили добре какво искате, в кой район желаете да е и каква сума можете да си позволите.  Какво имаме предвид като казваме, че трябва да обмислите нещата:

 

  1. Локация, изложение- Трябва да ги изясните още в началото, тъй като при покупката на имот те са двете неща, които няма как да промените в жилището.
  2. Етаж и площ- Помислете добре какво би ви устроило най-добре като вземете предвид ползване на жилището в дългосрочен план, т.е. ако сте младо семейство се предполага увеличаване броя му  и необходимоста от повече стаи, докато при по-възрастните се взема под внимание етажността, за да не предизвиква неудобства евентуалното спиране на асансьора.
  3. Вид строитество- Има голяма разлика между старото и ново строитество спрямо изчислянията на квадратурата, енергийната ефективност, както и процента на финансиране от банката при покупка с кредит.
  4. Бюджет- Това е най-важният елемент при покупка и затова трябва добре да прецените възможностите си. Колкото по-малко е финансирането от банка, толкова по-добре, ако има възможност това да стане с потребителски кредит – чудесно, но ако ще ползвате ипотечен кредит, то непременно направете разчет на всичките си разходи ежемесечно. Трябва добре да прецените дали ще успявате да покривате задълженията си при непредвидени обстоятелства като: временна нетрудоспособност, загуба на работа.
  5. Не действайте сам-  В стремежа си да избегнем разходи по комисионни за агенции, често грешим. Покупката на имот не е като да влезеш в магазина и да си харесаш нещо от рафта,  тя е нещо, което крие много опасности, ако не сте наясно с всичко придружаващо я.

 

Съветът, който бихме ви дали е да се насочите към професионално обслужване, доверявайки покупката си на опитен брокер.  Избирайки  агенция, която да ви представлява , то тя се ангажира с това да намери имота, който търсите по зададени от вас критерии, да провери всички документи около  него и да защити изцяло интересите ви.  Нагърбвайки се сами с тази дейност вие рискувате не малко усилия и средства и ако не сте професионалисти в тази област , бихте могли да бъдете измамени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *