Задайте въпрос!

Новини

Научете повече за пазара

Купувам/продавам, време ли е?

ножина3

Какво очакаваме през новата 2015г.?

Предложенията за възстановяване на пазара се считат като една от водещите прогнози през текущата година, както и чувствително нарастване в търсенето на имоти за жилищна и инвестиционна цел.Поради отлива на чуждестранни инвеститори очакваме и по-голямо присъствие на български купувачи по отношение на закупуване на ваканционни имоти и апартаменти за отдаване под наем.След банковия срив и занижените лихвени проценти, една инвестиция в недвижимо имущество може да е много по-изкушаваща за българския инвеститор, имайки предвид, че възвръщаемостта при наем в България е около 5% средно на годишна база за страната и около 6-7% по-конкретно за южните райони на София. Как ще се отразят водещите тенденции на пазара върху намеренията на купувача? При настоящите позитивни прогнози за развитието на пазара през 2015г. е немислимо да не предположим, че именно сега е най-подходящото време за покупка.Никой не е в състояние да прогнозира кога имотния пазар ще достигне дъното си, и макар да е видимо започналото повишаване в броя на сделките, цените все още са на доста по-ниско ниво спрямо годините преди кризата.За сметка на това може да сметнем за по-рисковано очакването на спад в близкото бъдеще.

Как се разви пазара през изминалата 2014г.?

Или по-скоро очаквано ли бе повишаването на броя на реализираните сделки през третото и четвъртото тримесечие на 2014г.?Отчетено беше повишаване на интереса и динамично развитие в най-големите градове, като търсенето се увеличава при жилищните имоти, за сметка на спада във ваканционните и куротни такива. Началото на годината пазара запази тенденцията за слабо развитие от предходната година, въпреки че през последното тримесечие на 2014г. цените се повишиха за първи път след кризата с около +5% спрямо същия период за 2013г. по данни на НСИ. Освен това, реализираните сделки на територията на София са се покачили през последните две години, съответно 7% за 2013г. и 7,5% за 2014г. Тези данни са очакваното доказателство за успешното развитие и стабилизиране на пазара. Ръста на реализираните сделки, увеличеното търсене, както и намалелият обем на предлагане водят до несъответствие по отношение на нуждите на купувача с предложеното от пазара.Тези фактори, включае достъпността до кредитиране и възвърналото се доверие в имотния пазар, карат все повече купувачи да се ориентират към качествено ново строителство, дори и “на зелено”.

А какво се случва с намеренията на продавача?

Повишеното търсене, което леко завиши продажните цени обуславя ли по-добри времена за продажба?От друга страна, редно ли е продавачът да очаква още по-голямо завишаване на цените, за да продаде имота си?Несъответствието между цената, на която е закупен даден имот и тази, на която би могъл да бъде продаден в тепърва възстановяващ се пазар, може да се счита като негативен фактор, но ако приемем, че предприемате продажбата с цел закупуване на нов имот, това неминуемо е във Ваша полза.В края на краищата, сумата, която ще трябва да доплатите за по-голямо и по-качествено жилище също ще е чувствително по-малка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *