Задайте въпрос!

Новини

Научете повече за пазара

Готов ли съм да продавам сам?

ножина2

Взели сте решение да продадете жилището си, правите няколко снимки, сядате да публикувате обява и започвате да чакате обаждане от купувач.

Ако вече сте минали по пътя на продажбата веднъж, то може би имате познания какво ви е необходимо, за да продадете, но ако това е първата такава, то със сигурност в даден момент ще осъзнаете, че както вие сте професионалист в дадена област, то и в областа на недвижимите имоти има хора, които са професионалисти.

Нашият съвет е да изберете агенция, която да ви представлява в това начинание, за да избегнете всичко което ви предстои, а именно:

  1. След публикуването на обявата започват непрекъснати обаждания, като 95% от тях са от брокери, които ще искат да продават имота ви, ще твърдят  че имат клиенти именно за него и всичко с една цел, да дойдат да си направят няколко снимки и да ви „уведомят“ че и те ще го рекламират. Ще срещнете имота ви в реклама от още много агенции, които дори не са ви и чували, но са копирали обявата ви.

Това можете да избегнете като си организирате среща с брокера, който е успял да ви заинтригува, защото несъмнено ще има такъв. Един опитен брокер, държащ на професията си и това как я практикува никога няма да дойде в имота, за да го види и евентуално да го предложи на клиенти, той знае как да защити интересите ви, но за целта би искал да защити и своите.

  1. Започват ежедневни огледи, а вие и представа си нямате кой какъв е  и какви са намеренията му. С цел да не изпуснете някой, който ще купи имота  правите огледи във всякакви часове, като деня вече ви се стува доста къс, тъй като трябва да ходите на работа, да отговаряте на всякакви обаждания и да отваряте имота, когато някой пожелае да го види.

Мислите ли, че това не е губене на време? Да има вероятност още след първата седмица да продадете имота си и тогава ще си кажете „Какво пък толкова, една седмица повечко зор, ама ето че имота се продаде и аз се справих сам!“  Ами ако нещата се проточат и седмицата стане месец, че понякога и година? Всичко това ще го избегнете, когато за вашата продажба се грижи агенция и пряко ангажирал се брокер с продажбата, тогава вашият телефон ще звъни само когато брокера е проучил хората, които ще води, тяхното търсене и знае, че те са потенциални купувачи именно на вашият имот.

  1. Неизменно ще дойде момента, в който ще започне пазарене за цена и това ще е защото никой не ви е дал насока на какво да наблегнете в жилището си, за да избегнете най-честите причини купувача да иска намалянето й. Друг фактор е рекламирането от много агенции и поради факта, че всяка иска нейната обява да излезе по-напред, то те си позволяват да „пипнат“ малко цената и по този начин един потенциален купувач, виждайки един и същ имот на различни цени търси най-добрата за себе си.

До такъв проблем не би се стигнало, ако сте доверили продажбата на една агенция. Поемайки ангажимент към вас, тя се грижи да сте информирани какво може да очаквате като сума спрямо пазара към момента. Дава ви насока какви са възможните  забележки на потенциални купувачи, за да избегне повода за намаляне на цена. Грижи се за това в интернет пространството да не се разпространява по никакъв начин вашата обява с неактуална цена. Рекламира имота по най-добрия начин, като използва професионална техника за заснемането му и прави схема на жилището, за да даде реална представа на купувачите.

  1. Предстои сделка, вече има купувач за вашият имот и ето че е време за документите. Тук се срещате с цялата бюрокращина. Ходите от институция в институция, гоните срокове и се страраете колкото е възможно по-бързо да се случат нещата.

Това също би отпаднало като ангажимент при продажба чрез агенция, защото в големите и коректни фирми разполагат с правен консултант, който може да даде отговор на всеки ваш въпрос и ви дава насоки относно документите необходими за една продажба, за да може тя да стане факт!

Е сега май не ви се струва толкова лесно да се заемете сами с продажбата. Затова нека оставим тази работа на професионалистите, а ние  сме готови да ви помогнем, ако сте решили да доверите тази отговорност на нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *