Задайте въпрос!

Новини

Научете повече за пазара

Българинът формира нова култура в търсенето на жилище

shutterstock_173558135

Вече говорим за нова култура в търсенето на жилище – все повече се търси нов продукт на пазара, отговарящ на по-високи качествени изисквания, енергийна ефективност, нова социална и жилищна среда, гъвкавост и функционалност в разпределенията на жилищната площ, представителни общи части. Това обуславя тенденцията българинът все повече да се интересува от покупка на новостроящи се жилища, включително на зелено, когато изборът в една сграда е най-голям, коментира в интервю за БТА Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Националното сдружение Недвижими имоти по повод професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти, който ще бъде отбелязан утре, 25 октомври.

Отчита се ръст в цените, на места в столицата до десет на сто на такива сделки, като цените за двустайни и тристайни жилища в София варират между 800 евро и 1400 евро за квадратен метър в зависимост от квартала, етажа, лукса, транспортните връзки, инфраструктури, допълнителни екстри, гледки и много други фактори. Хората предпочитат да влагат парите си в такива жилища, от една страна – заради възможността да имат избор и да се договорят за разсрочване на плащанията, а от друга – да постигнат онова разпределение на жилището, което е най-удобно за тях.

От началото на годината досега средният ръстът на цените при сделките с жилищни имоти е около 5-6 на сто, каза Перфанова. Доходността от инвестициите в жилищните имоти запазва параметрите си и е между 4 и 6 на сто, което вече е над нивата на предлаганите лихви по депозитите.

Раздвижването на имотния пазар води и до увеличаване на броя на агенциите за недвижими имоти, коментира Перфанова. Поради липсата на регулация не е известна статистика за броя на физическите лица, които упражняват тази дейност, а агенциите са около 2500 – 3000.

Продължава работата в посока регулиране на бизнеса, като председателят на НСНИ изрази надежда през 2017 г. да се обсъжда ново разумно предложение за закон. От януари ще бъде активен и доброволният регистър на брокерите на недвижими имоти, в който ще се вписват и физически лица, които имат необходимата професионална квалификация.

Подготовката на регистъра се забави, защото в момента текат обсъждания за нови международни стандарти в сферата на недвижимите имоти, включително посредническата дейност, уточни председателят на НСНИ.

Утре, на форум във Вашингтон ще бъдат обсъждани именно тези нови стандарти, които се очаква в скоро време да влязат в приложение, а сред тях са и стандарти за унифициране начина на измерване на площи в различните типове сгради – жилищни, бизнес и други. Целта е те да се наложат и да станат практически масово приложими.

Сдружението има открита телефонна линия за сигнали и нередности при сделки с имоти, както възможност за жалби по електронен път. Сигнали постъпват и от агенции и от гражданите, посочи Перфанова.

Агенциите се оплакват от некоректност в сектора, а хората – от некачествена услуга, но по думите на Перфанова има дефицит в информираността на потребителите относно това как правилно да общуват с агенциите за имоти, така че взаимно да защитават своя интерес и да изграждат доверие помежду си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *